M2HAMIS; Papierloze registratie scheepsafval

 

Met de app M2HAMIS kan de verplichte registratie van scheepsafval nu ook mobiel. Door de digitalisering is papier niet meer nodig en wordt fraude met afvalstromen voorkomen. Dit is goed voor het milieu en bespaart zowel afvalinzamelaars als Havenbedrijf Rotterdam veel tijd.

 

De Rotterdamse Haven

Uiteraard weten we allemaal dat de Rotterdamse haven tot een van de grootste wereldhavens behoort. Maar wist u dat er alleen al 29.000 zeeschepen jaarlijks de haven aandoen. Van cruiseschepen, booreilanden tot mammoettankers. En al die schepen hebben afval aan boord. Dan praten we over 412.000 ton afval. Om voor u een beeld te vormen, dat staat gelijk aan het gewicht van 57 grote stalen Eiffeltorens. En over wat voor soort afval hebben we het eigenlijk. We onderscheiden twee soorten; scheepsgebonden afval (huishoudelijk, brandstof resten, machinekamer prut, afgewerkte olie, bilge water, septictank) en ladingsgebonden afval (ballastwater, reiniging tanks chemisch/mineraal, ladingsresten). Om dit allemaal op de juiste manier, met het daarvoor bestemde schip en conform strenge regelgeving in te zamelen zijn er dagelijks zo'n 60 inzamelschepen actief. Kortom; er komt heel wat logistiek en registratie kijken bij maritieme inzameling.

 

Een schone maatschappij

Voor Havenbedrijf Rotterdam heeft GMT, samen met partners Yonder en Progress, de M2HAMIS app ontwikkeld. Een oplossing voor grote en kleine maritieme inzamelaars. Met dit automatiseringsproject loopt de haven van Rotterdam voorop in de wereld in de efficiënte verwerking van massale afvalstromen van grote diversiteit. De innovatie zit in het met ICT snel en eenvoudig uitvoerbaar maken van complexe regelgeving op het gebied van scheepsafval (CDNI), zodat een afvalverzamelaar het van schepen opgehaalde afval efficiënt kan registreren. Door de eenvoud en snelheid van ontwikkelen is ook de acceptatiegraad voor deze oplossing bij de gebruikersgroep hoog. Alle inzamelaars registreren nu via de app.

 

Dit project kent niet alleen financiële voordelen door efficiënte papierloze gegevensverwerking, maar draagt ook bij aan fraudebestrijding en verbeterde scheepsregistraties. Hiermee is een nieuwe oplossing van milieuvriendelijke afvalbeheer ontstaan, die bijdraagt aan een schonere maatschappij.

 

Voor dit project zijn wij genomineerd voor de Computable Award! In de categorie ‘ICT project van het jaar in het Grootbedrijf’ Mobiele registratie scheepsafval met M2HAMIS (Havenbedrijf Rotterdam, GMT, Yonder en Progress) Om op ons te stemmen klik op hier!

 

 

 

contact

Danielle  Nierop
Danielle Nierop
marketing manager
tel. +31 (0)20 600 51 51

downloads