Puinruimen in de Rotterdamse haven
Precies! Ook daar hebben we te maken met afvalinzameling

Een dagje mee op een van de inzamelschepen van Bek en Verburg, een van de grootse maritieme afvalinzamelaars die werkzaam is in de Rotterdamse Haven. Een verrassende dag!

 

Het begon 's ochtends al met een heerlijk zonnetje en 28 graden, niet verkeerd om op een schip te zitten. Gewapend met fotocamera en vergezeld door een cameraman zouden we een reportage maken van een 'gewone' dag in de haven. Nou laat dat gewoon dus maar weg. Er ging letterlijk een wereld voor ons open.

 

Sfeerimpressie

Uiteraard weten we allemaal dat de Rotterdamse haven tot een van de grootste wereldhavens behoort. Maar ik wist niet dat er alleen al 29.000 zeeschepen jaarlijks de haven aandoen. Van cruiseschepen, booreilanden tot mammoettankers. En al die schepen zitten dus met afval aan boord. Dan praten we over 412.000 ton afval. Om voor u een beeld te vormen, dat staat gelijk aan het gewicht van 57 grote stalen Eiffeltorens.

 

Van afgewerkte olie tot en met 'poep en pies' uit de septictank

En over wat voor soort afval hebben we het eigenlijk. We onderscheiden twee soorten; scheepsgebonden afval (huishoudelijk, brandstof resten, machinekamer prut, afgewerkte olie, bilge water, septictank) en ladingsgebonden afval (ballastwater, reiniging tanks chemisch/mineraal, ladingsresten). Om dit allemaal op de juiste manier, met het daarvoor bestemde schip en conform strenge regelgeving in te zamelen zijn er dagelijks zo'n 60 inzamelschepen actief.

 

Trots!

Wat had ik eigenlijk te zoeken in de haven zult u denken. Trots! Trots op het feit dat wij een app hebben kunnen ontwikkelen voor Havenbedrijf Rotterdam die al die complexe logistieke processen en wettelijke rapportages met een paar drukken op de knop mogelijk maakt. Alle maritieme inzamelaars, groot en klein, kunnen nu geautomatiseerd en dus papierloos meldingen doen. Naast de 200 mandagen werk die dat het havenbedrijf Rotterdam scheelt, bespaart het ook nog eens meer dan 25.000 papieren formulieren die nu niet meer nodig zijn.

 

Maar de kers op de taart vind ik zelf dat het een begin is naar een schonere planeet. Handhaving kan eindelijk direct controles uit voeren ter voorkoming van afvalfraude en illegale dump. Voorheen was het schip de haven al uit voordat de papieren de administratie bereikte. Nu heeft men real time inzicht aan welke kade een schip aangemeerd ligt, wanneer de inzameling plaats vind en of het daadwerkelijk om de afstromen gaat die gemeld zijn. Met deze controle is Havenbedrijf Rotterdam voorloper op de andere Europese havens.

 

Na ruim 20 jaar bekend te zijn met de afvalbranche denk je arrogant genoeg dat je bijna alles wel gezien hebt. Maar maritieme inzameling heeft toch echt nog wel wat nieuws toe weten te voegen. Een dag om nooit te vergeten! Bekijk hier ons resultaat van een dagje filmen in de haven.

 

PS: Met de M2Hamis App zijn wij tevens genomineerd voor de prestigieuze Computable Award in de categorie ‘ICT project van het jaar in het Grootbedrijf’ met Mobiele registratie scheepsafval met M2HAMIS (Havenbedrijf Rotterdam, GMT, Yonder en Progress) Stem op ons project! http://www2.computable.nl/computableawards/stem/

 

 

 

 

contact

Danielle  Nierop
Danielle Nierop
marketing manager
tel. +31 (0)20 600 51 51

downloads

12-11-2014 AREA; MijnURen App
30-06-2014 Afvalbak adopteren?
29-12-2010 LMA Kit
04-02-2010 Overname BlueKaizen
07-05-2009 GMT op de EASYFAIRS
07-11-2008 Nieuwe medewerkers