Pokeren in de baas zijn tijd?! Wàt?…

 

Ik geloofde mijn eigen ogen niet…loop ik gisterochtend de AfvalRIS ontwikkelingafdeling op en wat zie ik tot mijn verbazing? Zit de gehele afdeling te pokeren. Echt geen grap. Allemaal met de handen vol met kaarten. En ik hoorde ze tegen elkaar bieden met punten .

 

‘Zo heren, lekker aan het kaarten? Kan ik ook meedoen?’ Nou, zo stom verbaasd heb ik ze nog nooit zien kijken. "Kaarten? Wij zijn hier aan het scrummen." Aan het wàt? Kan iemand mij even uitleggen wat dat dan precies inhoudt en waar dat goed voor is?"

 

Scrum master Pascal Verspeek legt uit: "Het ontwikkelteam bepaalt elke twee weken de ‘sprints’, of te wel wat wordt er de komende twee weken aan functionaliteit ontwikkeld voor AfvalRIS 2.0. Iedereen geeft door een puntensysteem aan hoelang ze daarmee bezig denken te zijn. Dat gebeurt dus via de beruchte ‘poker’ kaarten. Dit proces gaat net zo lang door tot er, na gedegen afweging van argumenten, een scherp gecalculeerd en acceptabel gemiddelde uitkomt waarin iedereen zich kan vinden. Daarna worden de taken daadwerkelijk verdeeld en gaat iedereen aan de slag. De lat ligt dus hoog bij de mannen en elke dag moeten zij verantwoorden hoever ze zijn en of ze nog binnen de afgegeven deadline blijven."

 

Weer wat geleerd. Zo houden we tegenwoordig dus grip op de ontwikkeling. Leuk, competitief en zo delen we ook nog waardevolle kennis!

 

PS: Ik heb die ontwikkelaars nog nooit zo druk aan het praten gezien met elkaar. Meestal kun je er een speld horen vallen. Het is dus niet alleen goed voor de software ontwikkeling maar ook voor de team ontwikkeling als je het mij vraagt;-)

12-11-2014 AREA; MijnURen App
30-06-2014 Afvalbak adopteren?
29-12-2010 LMA Kit
04-02-2010 Overname BlueKaizen
07-05-2009 GMT op de EASYFAIRS
07-11-2008 Nieuwe medewerkers