Afvalbak adopteren?

 

In Amsterdam Noord is er veel reuring over het adopteren van een afvalbak. Ik zat laatst met klapperende oren op de koffie bij ‘moeders’, de moeder van mijn vriendin. Zij was een van de eerste bewoners van Noord die een afvalbak heeft geadopteerd. Waarom zou je dat als bewoner eigenlijk willen en doen?

 

Ik vroeg het aan moeders IJsendijk; “Nou kind dat kan ik je vertellen. De gemeente Amsterdam moet schijnbaar bezuinigen en heeft aangekondigd alle minder gebruikte bakken weg te halen. Nou ik zie het al voor me. Mijn hele voortuin vol met patatbakjes en andere rommel. Er lopen dagelijks scholieren langs. Hondenbezitters die netjes de ontlasting opruimen gaan echt niet een uur met een poepzak rondlopen tot ze thuis zijn dus die laten het dan ook liggen. Voordat je het weet is het een echte puinhoop. Ik ben dat graag voor. Houd lekker mijn eigen pleintje netjes en voor de buurt een beetje leefbaar. Uiteraard hoop ik wel op een beetje medewerking.”

 

Maar er zijn meer problemen ontstaan. In Vogeldorp stond precies tussen de school en de snackbar een bankje met een prullenbak. Je mag al blij zijn als scholieren hun afval in de bak gooien maar als die er niet meer staat…ja dan hoeven we het beeld niet te schetsen wat er dan gebeurt.

 

De plaatselijke bakker heeft uit noodzaak ook een afvalbak geadopteerd. Met een sleutel kan deze geledigd worden om vervolgens het afval in de ondergrondse container te storten. Het kost de bakker toch tijd en moeite. Niet elke ondernemer of burger heeft deze mentaliteit. Vogeldorp gelukkig wel. Maar voor hoe lang en wat moeten de burgers straks nog meer zelf gaan doen?

 

PS: Met vereende krachten de stad schoonhouden. Reëel of pure noodzaak?

 

 

http://www.at5.nl/artikelen/85596/prullenbakken-noord-zoeken-adoptieouders

http://www.at5.nl/artikelen/113419/poep-blikjes-en-pizzadozen-steeds-minder-prullenbakken-in-noord

 

12-11-2014 AREA; MijnURen App
30-06-2014 Afvalbak adopteren?
29-12-2010 LMA Kit
04-02-2010 Overname BlueKaizen
07-05-2009 GMT op de EASYFAIRS
07-11-2008 Nieuwe medewerkers